Faculdade de Ciências Agrárias
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Item The phenotypic relationship between residual intake and gain and other feed efficiency traits in Nellore cattle(2019-02) Figueiredo, Darcilene Maria de; Mercadante, Maria Eugênia Zerlotti; Pires, Aldrin Vieira; Branco, Renata Helena; Ribeiro, Enilson Geraldo; Dallago, Gabriel Machado; Schorer, Marianne; Rocha, Pedro RibeiroThis study aimed to compare feed efficiency measures of Nellore beef cattle on different residual intake and gain (RIG) classes. We used data from 610 animals weighing on average 236.33 kg and average of 283 days of age from feedlot performance tests carried out between 2005 and 2012. Animals were grouped based on RIG into three different classes: high RIG (> mean + 0.5 standard deviation (SD), most efficient; n = 193), medium RIG (mean ± 0.5 SD; n = 235), and low RIG (< mean - 0.5 SD, least efficient; n = 182). Residual feed intake (RFI), residual gain (RG), feed conversion ratio (FCR), feed efficiency (FE), relative growth rate (RGR), and Kleiber ratio (KR) of animals in each RIG class were compared by Tukey test at 1% of probability. Phenotypic correlations between variables were evaluated as well. Animals on high RIG class showed lower dry matter intake (P < 0.01) and higher average daily gain (P < 0.01) than low RIG animals. Consequently, high RIG animals had lower FCR (P < 0.01) and higher FE (P < 0.01) than those animals in low RIG class. The most efficient animals based on RIG were also the most efficient animals based on RG and RFI. RIG was negatively correlated to dry matter intake (P < 0.01) and FCR (P < 0.01), and a positive correlation was found between RIG and FE (P < 0.01). Therefore, RIG appears to be a good parameter to select animals with reduced dry matter intake and high productive performance.Item Impacto da qualidade da forragem na performance e saúde do animal(UFVJM, 2015) Nascimento, Artur Amaral [UFVJM]; Ferreira, Mariane Rodrigues [UFVJM]; Oliveira, Anderson Rodrigues de [UFVJM]; Pereira, Kárito Augusto [UFVJM]; Soares, Natália de Ávila [UFVJM]; Resende, Elton Silva [UFVJM]; Bellan, Júlio de Sales Lima Neto [UFVJM]; Rios, Julian Ferraz; Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM); Universidade Federal de São João del-Rei (UFSJ)Sabe-se que um dos principais componentes do sistema de produção da pecuária é a alimentação, especialmente as pastagens. Com isso objetivou-se a partir desse trabalho, descrever quais são os impactos da qualidade da forragem sobre a saúde e a performance do animal. A qualidade da forragem é um fator muito importante quando se avalia produtividade animal. Os processos de conservação de forragem, fenação e ensilagem, causam alterações acentuadas na composição química da forragem. A idade da planta é outro fator de declínio no valor nutritivo da forragem, principalmente nas gramíneas do grupo C4. A qualidade da planta forrageira varia de espécie para espécie, sendo que plantas forrageiras de clima tropical apresentam qualidade nutricional inferior. A saúde animal e produção animal está estritamente relacionada com a nutrição, a qual depende basicamente de quatro fatores: exigências nutricionais, composição e digestibilidade dos alimentos e quantidade de nutrientes que o animal ingere. Pastos mal manejados fica propicio ao surgimento de plantas tóxicas, que pode assim afetar o sistema imunológico do animal. Já na falta de minerais, possuem 3 funções essenciais ao organismo dos animais. Portanto, deve ser fornecido aos animais plantas forrageiras de ótima qualidade e na falta dessa forrageira, principalmente nos períodos escassos do ano, deve haver o fornecimento de suplementos concentrados, a fim de suprir todas as necessidades do animal para obtenção do sucesso na atividade.